ΣΥΝΗΘΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Απλές Συμβουλές για Έγκαιρη Διάγνωση και Αντιμετώπιση
Συνήθη ουρολογικά προβλήματα
Η ειδικότητα της ουρολογίας ασχολείται με τα νοσήματα της αποχετευτικής οδού των ούρων που αφορούν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, με ανδρολογικά προβλήματα, καθώς και με προβλήματα των έξω γεννητικών οργάνων αρρένων της παιδικής ηλικίας. Με το παρόν άρθρο θα γίνει μία προσπάθεια να αναλυθούν με απλό και κατανοητό τρόπο κάποιες συμβουλές με σκοπό τη διατήρηση καλής υγείας του ουροποιητικού συστήματος για άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.
Αιματουρία και Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης και των Νεφρών
Ο καρκίνος του ουροποιητικού αποτελεί μια ύπουλη νόσο, που συχνά διαδράμει ασυμπτωματικά. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα. Συνήθης εκδήλωση αποτελεί η εμφάνιση αιματουρίας. Ως εκ τούτου σε κάθε περίπτωση αιματουρίας επιβάλλεται στοιχειώδης έλεγχος από ουρολόγο σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα. Πρόκειται για εύκολη, ανώδυνη και χαμηλού κόστους εξέταση, που εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο αλλοιώσεις του ουροποιητικού, ύποπτες για κακαοήθεια.
Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη και Καρκίνος του Προστάτη
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που συμμετέχει στην παραγωγή του σπέρματος. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβρογχίζει – αγκαλιάζει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας. Με την πάροδο των χρόνων και ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών, αρχίζει να υπερτρέφεται, δηλαδή να μεγαλώνει, σφίγγοντας έτσι την ουρήθρα όλο και περισσότερο και δυσκολεύοντας τη δίοδο των ούρων. Η αύξηση αυτή του μεγέθους του καλείται υπερτροφία ή υπερπλασία και γίνεται αντιληπτή στον άνδρα ως συχνουρία, νυχτουρία, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης ή ακόμα και ακράτεια ούρων, ενώ δεν είναι σπάνιο να παρεμποδίζει και την ομαλή σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Μπορεί όμως να λείπουν εντελώς τα συμπτώματα αυτά, η κατακράτηση των ούρων να αυξάνει και σταδιακά να δυσχεραίνεται η αποβολή των ούρων από τα νεφρά με τελική κατάληξη τη νεφρική ανεπάρκεια.
Άλλες φορές, εκτός της ομαλής διόγκωσης του προστάτη, δυστυχώς τα προστατικά κύτταρα υφίστανται κακοήθη εξαλλαγή, δηλαδή αλλάζουν και μετατρέπονται σε καρκινικά κύτταρα, χωρίς να προκαλούν συμπτώματα, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια.
Τα ανωτέρω καθιστούν αναγκαία την προληπτική εξέταση κάθε άνδρα ηλικίας άνω των 50 ετών ετησίως από ουρολόγο. Η κλινική εξέταση συμπεριλαμβανομένης και της δακτυλικής εξέτασης και η μέτρηση στο αίμα της ουσίας PSA είναι αρκετές για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Επιπροσθέτως, η υπερηχοτομογραφική εξέταση του προστάτη δια του ορθού (δηλαδή η είσοδος στο ορθό ειδικής κεφαλής υπερήχων για λεπτομερή απεικόνιση του προστάτη αδένα) μπορεί να προφυλάξει τον άνδρα από παθήσεις του προστάτη, είτε την καλοήθη υπερπλασία, είτε την κακοήθεια.
Λιθίαση του Ουροποιητικού Συστήματος
Από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστό, οτι εντός των ουροφόρων οδών σχηματίζονταν πέτρες. Οι πέτρες αυτές μπορούν να λάβουν μεγάλες διαστάσεις και σταδιακά να αλλοιώσουν το ουροποιητικό σύστημα, μέχρι και να καταστρέψουν τον έναν ή και τους δύο νεφρούς.
Τα οξέα συμπτώματα του κολικού του νεφρού, αν και υποχωρούν με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θα πρέπει να κινητοποιούν τον ασθενή και να τον οδηγούν στον ουρολόγο. Ο ουρολόγος οφείλει να να μην εφησυχάζει μέχρι να εξακριβωθεί, οτι η πέτρα δεν αποφράσσει την οδό των ούρων και οτι η απορροή τους από τα νεφρά είναι ομαλή. Οι σύγχρονες ακτινολογικές εξετάσεις προσφέρουν τη δυνατότητα εντοπισμού του λίθου και παρακολούθησης της πορείας του μέχρι την αποβολή του τελικά δια της ουρήθρας προς το εξωτερικό περιβάλλον. Η χρήση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής ή και χειρουργικοί χειρισμοί εφόσον χρειαστεί, αποτελούν εναλλακτικές επιλογές.
Στυτική Δυσλειτουργία και Πρόωρη Εκσπερμάτιση
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβαρύνει τόσο τη σωματική υγεία του άνδρα, όσο και την ψυχική του ευεξία, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Ο ρόλος του ουρολόγου-ανδρολόγου είναι να βοηθήσει τον άνδρα να επιτύχει ικανοποιητική στύση, τόσο σε σκληρότητα, όσο και σε διάρκεια. Η αδυναμία διατήρησης σκληρής και παρατεταμένης στύσης αφενός και η πρόωρη εκσπερμάτιση αφετέρου, αποτελούν καταστάσεις που αντιμετωπίζονται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ανδρική Υπογονιμότητα
Η υπογονιμότητα αποτελεί πάντα υπόθεση του ζευγαριού και όχι μεμονωμένα του άνδρα ή της γυναίκας. Η συμβολή του ουρολόγου-ανδρολόγου έγκειται στη διερεύνηση τυχόν υποκείμενων νοσημάτων από την πλευρά του άνδρα και στην τυχόν διόρθωση τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ορμονικές διαταραχές ή κακοήθειες των όρχεων αποκαλύφθηκαν από τον ουρολόγο με αφορμή την αποτυχυμένη προσπάθεια του ζευγαριού να τεκνοποιήσει.
Άλγος Όρχεων και Διόγκωση Όρχεων
Το οξύ άλγος των όρχεων ή η διόγκωση αυτών αποτελούν συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως στον ουρολόγο. Η συστροφή των όρχεων ιδίως σε νεαρές ηλικίες, η προσβολή τους από μικρόβιο (ορχεοεπιδιδυμίτιδα) ή ακόμα και ο καρκίνος των όρχεων είναι συχνές παθήσεις, που αντιμετωπίζονται με απόλυτη επιτυχία και θεραπεύονται πλήρως, όταν διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν στο αρχικό τους στάδιο.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Και στην ειδικότητα της ουρολογίας – ανδρολογίας ισχύει, ότι η έγκαιρη προσέλευση στον ιατρό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τη διατήρηση καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Με την κλινική εξέταση επικουρούμενη από τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις συνήθη ουρολογικά προβλήματα όπως κακοήθειες, υπογονιμότητα, ανικανότητα, αιματουρία κ.α. διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται.
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Αναπληρωτής Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής 401 Γ.Σ.Ν.Α